Vid 8-10 månaders ålder utvecklar barnet en större förståelse för att saker kan finnas även om de inte syns. Till exempel kan barnet minnas en leksak som du gömt under en filt och visa var den är. Under denna period blir barnet mer medvetet om sina egna känslor och kan känna oro när du lämnar rummet eller när främlingar närmar sig. Denna oro är en del av barnets utveckling av trygghet, och det hjälper barnet att förstå världen omkring sig. Mot slutet av denna period blir många barn mer nyfikna på andra och vågar ta mer kontakt med omvärlden, vilket är ett tecken på ökad trygghet och utveckling.
Barnet börjar nu använda sin kropp på mer avancerade sätt. Det kan sitta på egen hand, vilket ger barnet en större överblick och möjlighet att utforska sin omgivning. De utvecklar även sina motoriska färdigheter genom att öppna skåp eller lådor för att undersöka vad som finns där. Barnet kan nu också stapla klossar eller andra små objekt, vilket är en förberedelse för mer avancerad finmotorik. När barnet öppnar och stänger saker, som dörrar eller luckor på leksaker, lär det sig också om orsak och verkan, och börjar förstå hur handlingar och resultat är kopplade. Det är en spännande tid då barnet blir mer självsäkert i sina rörelser och sina utforskande aktiviteter.
Kommunikationen blir mer komplex under denna period. Barnet använder sin röst mer aktivt och kan småprata med sina leksaker eller härma ljud och rörelser. Samtidigt börjar barnet förstå att ord och handlingar är kopplade till betydelser. Till exempel kanske barnet lär sig att trycka på knappar på telefoner eller fjärrkontroller och förstå att detta skapar en reaktion. De reagerar också mer på omgivningen genom att använda kroppsspråk för att uttrycka sina behov eller känslor, som att sträcka sig efter något eller ge ifrån sig ett ljud när de vill ha uppmärksamhet. Barnet förstår nu även mer om rutiner, till exempel när det är dags att äta eller sova, och förväntar sig att vissa aktiviteter ska ske vid bestämda tider under dagen.
Utforska sinnena: Låt barnet känna på olika material, lukta på blommor eller lyssna på olika ljud för att stimulera alla sinnen.
Stapla klossar: Uppmuntra barnet att stapla klossar eller andra små föremål, vilket tränar både motorik och problemlösning.
Orsak och verkan-lekar: Ge barnet leksaker där hen kan trycka på knappar, öppna dörrar eller lådor för att se en reaktion, vilket utvecklar förståelsen för orsak och verkan.
Telefonlek: Leka med en leksakstelefon – börja med att säga hej och hejdå och ge telefonen till barnet för att imitera din kommunikation.
Utforska objekt: Låt barnet öppna skåp eller lådor och undersöka vad som finns där för att stimulera deras nyfikenhet och finmotorik.
Småprat med leksaker: Uppmuntra barnet att prata eller småprata med sina leksaker, som en docka eller nalle, för att utveckla kommunikativa färdigheter.
Föremål för tittut-lek: Göm föremål eller leksaker under en filt och låt barnet visa var de är, för att stärka minnet och förståelsen för att saker finns även om de inte syns.