Din ägglossning spelar en central roll i din menscykel och påverkar dina möjligheter att bli gravid. Att lära känna din menscykel kan öka chanserna till graviditet. Eftersom det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen inträffar, då det ofta skiljer sig från person till person samt att det kan skilja sig mellan varje cykel. De mest fertila dagarna är de fem dagarna före ägglossningen, samt dagen efter. För att öka sannolikheten att bli gravid är det klokt att ha samlag under denna period. Vill du läsa mer om menscykeln så kan du göra det här.
Det finns olika metoder för att försöka kartlägga när ägglossningen sker, bland annat genom mäta basalkroppstemperatur (BBT) vid uppvaknandet, identifiera fertilt sekret samt ägglossningstester. Om du vill läsa mer om hur man kan kartlägga ägglossningen så kan du göra det här. Kom ihåg att det kan ta tid att bli gravid, och det är normalt att det dröjer upp till ett år. Om du är kvinna och har försökt mer än ett år och är under 35 år eller om du är äldre än 35 år och har försökt bli gravid i mer än 6 månader bör du kontakta vården för en fertilitetsutredning.
Din livsstil och hur du tar hand om dig själv påverkar både din hälsa och din chans att bli gravid. Genom att följa goda levnadsvanor kan du öka möjligheten till en hälsosam graviditet.
En balanserad kost som innehåller mycket frukt och grönsaker är viktigt både för dig som försöker bli gravid och för din partner. En bra kosthållning kan förbättra spermiekvaliteten. Regelbundna måltider bidrar till en stabil energinivå och allmän hälsa.
Regelbunden motion är bra för både din och din partners hälsa och välmående. Det kan också förbättra spermiekvaliteten och öka chanserna till en frisk graviditet. Sikta på minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag.
Både undervikt och övervikt kan påverka fertiliteten negativt genom att förhindra ägglossning, vilket minskar chansen att bli gravid. Övervikt kan också försämra spermiekvaliteten. Har du en aktiv ätstörning kan det göra det svårare att bli gravid.
När du gör livsstilsförändringar, som att förbättra kosten, öka fysisk aktivitet eller minska stress, kan det ta tid innan du ser konkreta resultat på ägg- eller spermiekvaliteten. Kroppen behöver tid för att anpassa sig, och för män tar det ofta 2–3 månader för spermier att utvecklas helt. För kvinnor kan det också ta ett par månader innan livsstilsförändringarna börjar påverka äggkvaliteten. Därför är det viktigt att ge det minst tre månader innan du utvärderar resultaten. Ha tålamod och ge kroppen tid att justera sig för att ge de bästa förutsättningarna för graviditet.
Måttligt alkoholintag
Det är inte nödvändigt att helt avstå från alkohol, men forskning visar att hög konsumtion kan påverka både ägglossning och spermiekvalitet negativt. Vid graviditet är det däremot viktigt att personen som ska bära barnet slutar dricka alkohol helt för att säkerställa en sund utveckling av fostret.
Rökning och nikotin
Rökning och nikotinbruk försämrar fertiliteten och kan göra det svårare att bli gravid. Även passiv rökning har en negativ inverkan. Nikotin skadar äggets arvsmassa och kan försvåra för ett befruktat ägg att fästa i livmodern.
Hos män kan nikotin leda till svårigheter att få stånd och minska spermiekvaliteten genom att orsaka färre och skadade spermier.
Var försiktig med läkemedel
Vissa läkemedel, som ibuprofen, naproxen och andra NSAID-preparat, kan påverka ägglossningen negativt. Därför är det bra att undvika dessa läkemedel om du försöker bli gravid, samt under graviditeten.
Begränsa koffeinet
Ett stort koffeinintag kan påverka fertiliteten negativt och, under graviditet, öka risken för missfall. För att minimera riskerna är det bra att redan innan graviditeten dra ner på koffein. Koffein finns inte bara i kaffe utan även i energidrycker, te och choklad.
Ha regelbundet sex
Det enklaste sättet att öka chanserna för graviditet är att ha sex ofta. Statistiken visar att 7 av 10 par som har oskyddat sex varannan dag blir gravida inom tre månader. För par som bara har samlag en gång i veckan är chansen betydligt lägre, och endast 1 till 2 av 10 lyckas bli gravida inom samma tidsperiod. Regelbundna samlag ökar alltså sannolikheten för att graviditet ska ske.
Vaginalglidmedel och fertilitet
Vissa vaginalglidmedel, även de vattenbaserade, kan påverka fertiliteten negativt. In vitro-studier har visat att spermiernas rörlighet kan minska med 60–100 % efter att de exponerats för glidmedel under 60 minuter. Däremot har glidmedel som baseras på rapsolja, mineralolja eller hydroxietylcellulosa inte visat sig ha någon negativ effekt på fertiliteten.
Högintensiv träning
Om du tränar intensivt, som exempelvis snabb löpning, kan det negativt påverka dina chanser att bli gravid. Däremot kan måttlig träning, som att röra på dig dagligen så att du blir lätt andfådd, öka dina chanser att bli gravid.
Stress och infertilitet
Stress är en naturlig reaktion och hanterbar under korta perioder, men långvarig stress kan påverka fertiliteten. Hög stress under en längre tid kan minska chanserna att bli gravid. Vid långvarig stress höjs insulinnivåerna i kroppen, vilket kan påverka fertiliteten negativt. Stresshormoner kan hämma produktionen av könshormoner, vilket stökar till den hormonella balansen och kan göra det svårare att bli gravid. Dessutom kan stress leda till torra slemhinnor och minskad sexlust.
Folsyra
Det rekommenderas att börja ta folsyratillskott 2–3 månader innan du försöker bli gravid. Folsyra bidrar till att minska risken för fostermissbildningar och bör fortsättas under hela graviditeten.
D-vitamin
Låga D-vitaminnivåer kan bidra till försämrad fertilitet. Att testa sina D-vitaminnivåer och eventuellt äta D-vitamintillskott kan öka chanserna för en graviditet, särskilt under vinterhalvåret.
Omega-3
Omega-3 är viktigt för både fertilitet och äggkvalitet. En studie från 2022 visar att kvinnor som tar omega-3-tillskott har 1,5 gånger högre chans att bli gravida än kvinnor som inte tar omega-3. Omega-3 är också avgörande för fostrets hjärn- och nervsystemsutveckling.