(från 27 hela veckor + 0 dagar till 27 hela veckor + 6 dagar)
Vid vecka 28 är fostret omkring 38–39 cm långt från hjässa till häl och väger drygt ett kilo, ungefär lika stor som en stor aubergine. Tillväxten går snabbt, med en viktökning på cirka 27 gram per dag, vilket kan verka lite men innebär en stor påfrestning för mammans kropp. Samtidigt blir kontakten med barnet allt tydligare. De små sparkarna och rörelserna blir kraftigare, och många blivande föräldrar kan känna en ökad närhet till sitt barn genom att följa dess rörelsemönster.
Bebisen tränar flitigt sina ansiktsmuskler och kan rynka pannan, rynka på näsan och le – dock utan någon egentlig medveten anledning. Dessa rörelser är en del av fostrets motoriska utveckling och hjälper det att stärka musklerna i ansiktet. Barnet börjar också få en tydligare dygnsrytm, vilket märks genom att det har perioder av sömn och vakenhet. När det sover blundar det, och när det vaknar öppnas ögonen. Detta beteende liknar alltmer det som sker efter födseln. Även om ögonfärgen ännu inte är bestämd är själva ögonen färdigutvecklade, och barnet kan reagera på ljus som tränger igenom livmoderväggen.
Lungorna producerar allt mer surfaktant, ett livsviktigt ämne som ser till att lungblåsorna inte kollapsar och möjliggör andning utanför livmodern. Produktionen startar i vecka 24 och pågår fram till vecka 34. Eftersom lungorna är bland de sista organen att mogna är andningen en av de största utmaningarna för för tidigt födda barn. Om en förlossning riskerar att ske i förtid ges mamman ofta en kortisonspruta för att påskynda lungmognaden och öka barnets chanser att klara sig utanför livmodern. Vid denna tidpunkt har fostret redan en relativt god överlevnadschans om det skulle födas, även om det fortfarande behöver vård och stöd för att utvecklas vidare.
Barnet har fortfarande tillräckligt med utrymme att vända sig i livmodern, men snart börjar det lägga sig tillrätta inför födseln. De flesta foster placerar sig med huvudet nedåt i bäckenet, medan vissa istället hamnar i sätesläge eller tvärläge. Rörelserna blir mer koordinerade, och barnet kan även reagera på yttre stimuli som ljud och beröring. Forskning antyder att hjärnan nu är så pass utvecklad att barnet kan börja drömma, vilket tyder på att det redan bearbetar intryck och upplevelser på ett mer avancerat sätt.
Många gravida sover dåligt av olika orsaker: hormonförändringar, nervositet inför förlossningen, ryggsmärtor, tryck på urinblåsan och svårigheter att hitta en bekväm sovställning. Livmodern förändras för att ge barnet bästa startposition inför födseln, vilket innebär att den blir tjockare upptill och smalare nedtill. Barnet har fortfarande några veckor på sig att vända sig rätt.
Den allt större livmodern påverkar dina övriga organ, inklusive lungorna, vilket kan göra dig mer andfådd. Vissa gravida upplever också att råmjölk börjar läcka från brösten. För att förbereda brösten inför amning är det bäst att använda mild vård och undvika starka tvålar. Om du har platta eller indragna bröstvårtor kan du rådgöra med din barnmorska om eventuella åtgärder.
Barnet är nu inne i en kraftig tillväxtperiod, och livmodern tar allt mer plats. Det kan kännas svårt att äta stora måltider – försök istället att äta mindre men oftare. Din kropp arbetar hårdare för att förse både dig och barnet med syre, vilket kan leda till att hjärtat slår snabbare och du blir mer andfådd. Trots att det kan kännas tungt är det viktigt att fortsätta röra på sig för att förbättra blodcirkulationen och förbereda kroppen inför förlossningen.
Det är också vanligt att känslorna svänger, precis som i början av graviditeten. Sammandragningar kan förekomma när livmodern tränar inför förlossningen, och de brukar inte göra ont. Havandeskapsförgiftning är ett annat tillstånd att vara uppmärksam på – om du upplever högt blodtryck eller kraftig svullnad bör du kontakta vården.
Om du väntar tvillingar är det viktigt att ha extra uppsikt över symtom, då kroppen belastas mer. Vid tecken på havandeskapsförgiftning, såsom högt blodtryck eller kraftig svullnad, bör du kontakta din barnmorska.
Förberedelser inför förlossningen kan innefatta att plocka fram barnkläder, läsa böcker om att få syskon och diskutera namnval med äldre syskon. Det kan också vara en god idé att ta del av amningsrådgivning för att förbereda sig inför amningsperioden.