(från 28 hela veckor + 0 dagar till 28 hela veckor + 6 dagar)
Din bebis är nu omkring 38–40 cm lång och väger runt 1,2–1,4 kg, ungefär lika stor som en stor zucchini. Kroppen är färdigutvecklad i proportion till huvudet, men hjärnan och lungorna genomgår fortfarande stora utvecklingssteg.
Immunsystemet är ännu omoget, men moderkakan skyddar bebisen från många smittämnen, och dina antikroppar förs vidare för att stärka bebisens immunförsvar. Efter födseln fortsätter amningen att bidra till immunförsvarets utveckling.
Bebisen har fortfarande plats att röra sig och kan vända sig i olika positioner, även om utrymmet i livmodern successivt minskar. Sparkarna blir starkare och kan kännas både mot revbenen och urinblåsan, ibland så kraftiga att de ömmar efteråt. Bebisens rörelser syns ofta utanpå magen och kan ibland skapa oväntade små stötar.
Smak- och doftsinne är nu mer utvecklat, och bebisen kan urskilja olika smaker. Hjärnan styr i allt större utsträckning andningen och kroppstemperaturen, samtidigt som mjölktänder börjar bildas i käken. Ögonbryn och fransar har vuxit fram, och bebisen varvar mellan att ha ögonen öppna och stängda – även om den oftast håller dem stängda i livmodern.
Trots att många foster redan nu placerar sig med huvudet nedåt inför födseln, finns fortfarande gott om tid för bebisen att vända sig rätt. Om barnet ännu ligger i säte eller på sidan brukar det senast vid vecka 37 inta sin slutgiltiga position.
Nu har du klivit in i graviditetens tredje och sista trimester! Kanske känner du dig full av energi, eller så börjar kroppen kännas tung och trött – det är helt normalt. Livmodern växer och trycker upp mot revbenen och lungorna, vilket kan göra det svårare att andas djupt. Samtidigt pressas de inre organen åt sidan, vilket kan påverka matsmältningen och leda till obehag som halsbränna eller förstoppning. Många gravida märker även att blodcirkulationen påverkas, vilket kan leda till svullna ben, åderbråck och hemorrojder. Stödstrumpor kan lindra svullnaden, och att dricka mycket vatten hjälper mot en trög mage.
Livmodern tränar nu inför förlossningen med sammandragningar, som kan kännas som en hård mage eller milda menssmärtor. Dessa så kallade Braxton Hicks-sammandragningar är helt normala och brukar försvinna vid vila eller värme. Förvärkar, som brukar dyka upp senare i graviditeten, kan kännas mer intensiva men påverkar inte livmodertappen. Däremot är det viktigt att känna igen tecken på riktiga förlossningsvärkar, som kommer regelbundet, blir allt kraftigare och inte lindras av vila. Om du är osäker, kontakta din barnmorska.
Din kropp påverkas också av hormonella förändringar. Humöret kan svänga, och det är vanligt att känna sig mer känslig eller stressad. Stresshormoner kan överföras till bebisen via moderkakan, så försök att hitta lugn och återhämtning. Att vila, ta lugna promenader eller öva på andningstekniker kan göra stor skillnad.
Trots att magen växer är det bra att fortsätta röra på sig. Träning och rörelse kan minska obehag och förbättra ditt välmående. Tänk dock på att magmusklerna har delats på sidorna, vilket kan göra vissa rörelser svårare. När du sätter dig upp från liggande, vänd dig först till sidan och ta stöd av armen för att avlasta kroppen. Hitta hållningar och rörelser som känns bra för dig.