(från 2 hela veckor + 0 dagar till 2 hela veckor + 6 dagar)
Efter befruktningen börjar ägget dela sig och reser från äggledaren till livmodern, vilket tar mellan tre och fyra dagar med hjälp av flimmerhår i äggledaren. Under denna tid får ägget sin näring från gulesäcken, som stödjer dess tillväxt. Sex till åtta dagar efter befruktning fastnar det befruktade ägget i livmoderslemhinnan, där det fäster som en blastocyst och påbörjar processen för att bilda moderkakan. Den yttre delen av ägget utvecklas till moderkakan, medan de inre delarna delar sig och bildar det första embryot. Det är vanligt att en lätt blödning, ibland kallad nidblödning, uppstår när ägget fäster i livmodern. Detta kan vara förvirrande eftersom det påminner om menstruation, men är helt normalt.
I vecka 3 är det befruktade ägget, eller den lilla blastocysten, redan på väg att fästa vid livmoderväggen. Här sker en ny cellindelning som skapar den genetiska uppsättningen för ditt barn, inklusive information om kön, ögonfärg och andra fysiska egenskaper. Även om många inte känner några symtom ännu kan vissa uppleva svaga smärtor eller blödningar i form av nidblödning.
För många kvinnor ökar känsligheten för smaker och lukter, och en del får instinktivt svårt för alkohol och rökning. Nu är det bäst att helt undvika alkohol, cigaretter och andra droger för att ge ditt barn de bästa förutsättningarna.
Vid denna tid är det vanligt att inte känna några tecken på graviditeten, men om du gör det är det bra att veta att varje graviditet är unik. Kroppen börjar producera ökad mängd progesteron för att stödja och hålla fast den kommande graviditeten, vilket också kan göra att du känner dig tröttare än vanligt. Folsyra är särskilt viktigt då det bidrar till celldelningen och minskar risken för vissa utvecklingsstörningar.