(från 31 hela veckor + 0 dagar till 31 hela veckor + 6 dagar)
I vecka 32 är barnet cirka 44 cm långt och väger runt 1,8 kg – ungefär lika lång som en gurka men väger desto mer.Det börjar få mindre utrymme i livmodern, vilket gör att de tidigare kraftiga sparkarna nu känns mer som knuffar. Trots trängseln är fostret aktivt och tränar på att röra sig, andas och öppna ögonen.
Barnets organ är nästan färdigutvecklade, men lungorna fortsätter mogna fram till förlossningen. Underhudsfettet ökar för att reglera kroppstemperaturen och fungera som energireserv efter födseln. Vid den här tiden har många barn lagt sig med huvudet nedåt, särskilt om det är första graviditeten, men vissa kan fortfarande ändra position.
Barnets sinnen – syn, hörsel, lukt, smak och känsel – är nu fullt utvecklade. Det kan fästa blicken på en punkt, reagera på ljus och ljud samt urskilja smaker i fostervattnet. Ögonfärgen påverkas av ljus och gener och kommer inte att visa sig helt förrän flera månader efter födseln.
I vecka 32 är det många som går på mammaledighet, beroende på lagstiftningen i respektive land. Vissa får ledigt redan nu, medan andra måste vänta ytterligare några veckor. För att få rätt information om vad som gäller i ditt land är det viktigt att kontakta Försäkringskassan eller motsvarande myndighet. Ekonomiskt stöd kan kräva läkarintyg, arbetsgivaren måste informeras och ansökningar kan behöva skickas in i god tid. Det kan också vara bra att förbereda dokument och formaliteter innan förlossningen för att slippa onödig stress när barnet har kommit.
Under de sista veckorna av graviditeten sker många fysiska förändringar. Livmodern tar allt mer plats och trycker mot inre organ, vilket kan orsaka andfåddhet, täta toalettbesök och matsmältningsbesvär. Många gravida upplever även sömnproblem på grund av en växande mage, ryggsmärtor och stramande hud. En amningskudde eller gravidkudde mellan benen kan ge bättre sovställning och avlastning.
Viktuppgången är nu cirka 0,5 kg per vecka. Brösten fortsätter att förändras – vårtgårdarna kan bli mörkare och en del kan till och med börja läcka råmjölk. Det är helt normalt och en förberedelse för amningen.
Ungefär två till fem dagar efter förlossningen, i snitt på dag tre, startar mjölkproduktionen och brösten blir större och varmare. Denna process kan vara smärtsam eftersom brösten svullnar och blir känsliga. Den första mjölken, råmjölken, är rik på näring och antikroppar och fungerar som en viktig immunförstärkning för det nyfödda barnet. Mjölkproduktionen regleras av att barnet suger regelbundet, och mängden anpassas efter behov.
Även om det är omöjligt att förutsäga hur förlossningen kommer att bli, kan ett förlossningsbrev vara ett bra verktyg för att uttrycka önskemål och oro. Brevet bör innehålla namn och personnummer samt viktiga aspekter såsom smärtlindringsönskemål, förlossningsställningar och eventuella rädslor. Det är en fördel om brevet är kort och tydligt så att vårdpersonalen snabbt kan ta till sig informationen. En partner eller medföljande bör också känna till innehållet i brevet.
Det är vanligt att se över sina försäkringar under graviditeten. Hemförsäkring, livförsäkring och en eventuell gravidförsäkring kan ge extra trygghet. Att försäkra barnet efter födseln är också något att tänka på i god tid.
Barnets rörelser bör kännas dagligen, även om de nu kan upplevas mer som knuffar än sparkar eftersom utrymmet i livmodern minskar. Det kan vara roligt att försöka fånga sparkarna på film. Barnet kan ännu ändra position, men de flesta lägger sig med huvudet nedåt inför förlossningen. Vid barnmorskebesök kontrolleras fostrets position.
Från vecka 32 kan gravida med fysiskt ansträngande eller riskfyllda jobb ansöka om graviditetspenning. Det första steget är att undersöka möjligheten till omplacering, annars kan en ansökan skickas till Försäkringskassan.
Här är några vanliga symtom och hur de kan lindras: