(från 39 hela veckor + 0 dagar till 39 hela veckor + 6 dagar)
I graviditetsvecka 40 är barnet cirka 51 cm långt och väger mellan 3,40 och 3,60 kg, ungefär lika stor som en jackfrukt. Huvudet, som är den största kroppsdelen, har en omkrets på ungefär 35 cm, och skallbenen är ännu inte helt sammanvuxna. Det gör att de kan överlappa varandra vid förlossningen för att underlätta passagen genom bäckenet. De mjuka områdena på huvudet, fontanellerna, sluts först under barnets andra levnadsår.
Trots att barnet är fullgånget är immunförsvaret och tarmfloran ännu inte helt utvecklade. Genom moderkakan får barnet näring och antikroppar, vilket skyddar det den första tiden. Dessutom lagras energi för att klara av förlossningen, inklusive kortvariga syrebristsituationer som ofta uppstår under födseln. Energilagret räcker till att försörja barnet under det första dygnet, men barnet kan ändå vilja amma eller matas direkt efter födseln.
De flesta barn föds under vecka 40, men endast runt 5 % kommer på det beräknade förlossningsdatumet. Om barnet inte har fötts efter 40 fullgångna veckor kan en igångsättning bli aktuell. Riktlinjer säger att alla gravida ska ha fött eller vara i aktivt värkarbete innan vecka 42+0, men rutinerna varierar i olika delar av landet. I vissa regioner sätts förlossningen igång under vecka 41, medan andra avvaktar lite längre, beroende på mammans och barnets mående.
Efter födseln klipps navelsträngen oftast 3–4 minuter efter att barnet kommit ut eller när pulsationerna upphört. Moderkakan lossnar vanligtvis inom den första timmen. Huvudet, som kan vara omformat efter passagen genom förlossningskanalen, återgår till sin normala form inom ett dygn. Påverkan från graviditetshormoner kan göra att nyfödda får svullna bröstvårtor och tillfälligt förstoras blygdläppar hos flickor och pungen hos pojkar, vilket försvinner inom de första dygnen. Snart är väntan över – barnet är redo att möta världen!
I väntan på förlossningen är det viktigt att samla kraft genom att vila och äta näringsrik mat, även om det kan vara svårt att koppla av. En lugn promenad eller en fika med en vän kan hjälpa till att skingra tankarna. Förlossningen kan jämföras med ett maraton, och även om du inte är löpare ger det en bild av den fysiska ansträngningen. Kroppen är dock skapad för att föda, och under 40 veckor har den förberett sig för denna uppgift.
Om du vill läsa mer om förlossningen och dess olika delar så kan du göra det här.
Att träna djupa andetag kan förbättra syretillförseln och ge mer energi. Eftersom du inte vet när förlossningen startar är det bra att prioritera vila redan nu. Förlossningssmärta kan vara intensiv, men till skillnad från annan smärta signalerar den inte att något är fel. Att lita på kroppen och följa dess signaler kan vara en hjälp, och smärtlindring finns att tillgå om du känner att du behöver det.
De flesta barn föds mellan graviditetsvecka 37 och 42, och endast cirka 5 % på det beräknade förlossningsdatumet. Förlossningen kan inte påskyndas genom huskurer, och det finns inga vetenskapliga belägg för att exempelvis trappgång eller sex skulle sätta igång den. Om graviditeten varar längre än 42 veckor kallas den överburen, och en eventuell igångsättning planeras individuellt utifrån hur du och barnet mår. I vissa regioner påbörjas igångsättning redan runt vecka 41, medan andra väntar längre. Processen kan ta tid, så packa med tålamod, underhållning och lite extra gott att äta.
När barnet föds börjar bröstkörtlarna producera råmjölk, barnets första näring, som är rik på antikroppar och anpassad efter dess behov. Ju mer barnet ammar, desto snabbare kommer mjölkproduktionen igång. Om du inte kan eller vill amma får du vägledning kring ersättning och hur du säkerställer att barnet får tillräckligt med näring.
Nyfödda är känsliga och behöver skydd mot tobaksrök, stark kyla, hög värme och infektioner. Anknytning är också viktig för barnets trygghet och utveckling. Om du har frågor eller oro kring detta finns stöd att få.
Efter förlossningen erbjuds en efterkontroll hos barnmorskan, vanligtvis 6–12 veckor senare. Då går ni igenom förlossningsupplevelsen, eventuella bristningar kontrolleras, och ni pratar om bäckenbottenträning och preventivmedel. Amning är inte ett säkert skydd mot graviditet, så det kan vara bra att diskutera preventivmedelsalternativ.
Den här veckan når du äntligen ditt BF! Oavsett om bebisen kommer nu eller om det dröjer lite till, har du gjort en fantastisk resa – snart får du möta ditt barn!