(från 5 hela veckor + 0 dagar till 5 hela veckor + 6 dagar)
Embryot är omkring 5 mm stort, ungefär lika stor som en ärta och växer en millimeter om dagen! Under den här tiden bildas tre cellager som kommer att utvecklas till kroppens organ: det översta lagret bildar hjärnan, huden och nervsystemet, mellanlagret bildar muskler, ben och blodkärl, och det undre lagret utvecklas till tarmar, lever och magsäck.
Armar och ben utvecklas till små knoppar, och i slutet av veckan börjar de små organen som sköldkörteln, levern och magsäcken att växa. Hjärnan växer snabbt för att fylla det växande huvudet, och under denna vecka produceras cirka 100 000 nervceller per minut. Vid slutet av vecka 6 börjar också ögonen, munnen, näsan och öronen utvecklas, och små vingsliknande knoppar syns på sidorna av kroppen, som senare kommer att bli till armar och ben. Det syns tydligt att embryot har ett huvud, kropp och en mycket liten svans.
Runt dag 22–25 efter befruktningen börjar hjärtat slå, först väldigt försiktigt men med en frekvens på cirka 110-170 slag per minut. Hjärtat slår nu dubbelt så snabbt som hos en vuxen.
Fosterhinnorna bildas nu, men det finns ännu nästan inget fostervatten. Den korta häftstjälken, som just nu inte fyller någon funktion, kommer snart att utvecklas till navelsträngen, som så småningom transporterar syre och näring till barnet från moderkakan.
Har du märkt några humörsvängningar eller att du ofta måste springa på toaletten? Graviditetssymptom varierar mycket från person till person, och om du väntar fler än ett barn kan du uppleva symptom mer intensivt än om du väntar ett.
De flesta symptom orsakas av hormonella förändringar, särskilt det graviditetsbevarande hormonet progesteron. Progesteron gör att blodtrycket och immunförsvaret sänks, samt att kroppen får svårare att hålla en stabil blodsockernivå.
Under graviditeten blir kroppen mindre känslig för insulin, vilket innebär att mer insulin behövs för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Ibland ligger blodsockret högre än normalt, vilket kan ge trötthet eller humörsvängningar. Din barnmorska kommer att övervaka ditt blodsocker genom tester under dina besök. Skillnader i blodsockret kan bli mer märkbara i andra och tredje trimestern.
Blodtrycket sjunker ofta under den tidiga graviditeten då blodkärlen vidgas. Det kan göra att du känner dig yr när du reser dig snabbt eller har stått länge. Du kan också uppleva ökad puls, snabbare andning eller känna dig andfådd av ansträngningar som tidigare inte gav samma effekt. Alla dessa förändringar är helt normala.
En näringsrik kost är viktig för både dig och ditt barn. Om illamående gör det svårt att äta vissa livsmedel, är det okej, men tänk på att avstå från alkohol, tobak och andra droger. För att hantera illamående kan du prova att äta små, frekventa måltider som balanserar blodsockret. Frukt kan kompletteras med proteinrika livsmedel som nötter eller keso.
Rörelse är också bra, eftersom den påverkar dina hormonnivåer positivt, men lyssna på din kropp och håll tempot i lagom nivå. Graviditeten går i perioder, och du kan behöva justera dina aktiviteter efter hur du mår.
Graviditeten kan innebära en rad olika symptom, men kom ihåg att allt är normalt och att det mesta är övergående. Lyssna på din kropp, ta hand om dig själv och prata med din barnmorska om du har några frågor eller bekymmer. Vissa kvinnor upplever inget symptom, medan andra har olika fysiska och känslomässiga reaktioner. Att äta hälsosamt och få tillräcklig sömn är bra för att hantera graviditeten. Det finns naturliga metoder, som akupunktur, som kan lindra vissa besvär, men rådgör alltid med läkare först.