(från 6 hela veckor + 0 dagar till 6 hela veckor + 6 dagar)
Kroppslängden är nu 4–8 mm, och är lika stor som ett blåbär. Denna vecka utvecklas både inre och yttre strukturer i embryot i snabb takt. Längden mäts från huvud till stjärt enligt måttet CRL (crown-rump length), då benen ännu inte är synliga. Ansiktet börjar ta form; ögonens grundstruktur syns som mörka prickar på sidorna av huvudet, medan näsans och ytterörats anlag börjar framträda. Munnen och näsan delar fortfarande ett gemensamt hålrum, och tungan är under utveckling.
Armar och ben bildas som små knoppar och ligger steget före i utveckling jämfört med resten av kroppen. Fingrar och tår växer fram som paddelliknande former, och embryot har tillfälligt en liten svans som försvinner i vecka 9 och lämnar kvar endast svanskotan. Kroppen är fortfarande genomskinlig, vilket gör att man kan se ryggraden och det pickande hjärtat under ett ultraljud.
Inuti embryot sker omfattande förändringar. Hjärtat har delats upp i höger och vänster kammare och slår med en frekvens på 110–170 slag per minut, dubbelt så snabbt som hos en vuxen. Det börjar pumpa blod genom ett nätverk av nybildade kärl. Nervsystemet utvecklas intensivt, med nervceller som bildar kopplingar för att styra specifika funktioner i hjärnan.
Organ som lever, njurar, lungor och inre könsorgan är nästan färdigbildade, även om könet ännu inte kan fastställas med ultraljud. Embryot kan också göra reflexiva rörelser som att vrida sig eller höja och sänka armarna. Bindväv, som utgör början till huden, har börjat bildas, men underhudsfettet saknas ännu.
Graviditetens första veckor kan kännas påtagligt i kroppen, men det är också vanligt att inte känna av några symptom alls. Kroppen genomgår just nu stora omställningar med hormonförändringar och ökade krav på matsmältning, blodcirkulation och energi. Även om det ännu inte syns utanpå, arbetar kroppen på högvarv för att stötta fostrets snabba utveckling.
Hälsosamma levnadsvanor som att avstå från alkohol, tobak och droger är avgörande nu när fostrets organ håller på att utvecklas. Även vissa läkemedel kan påverka fostrets utveckling, så rådgör alltid med en läkare innan du tar några nya mediciner.
Om du redan tränade innan du blev gravid kan du fortsätta med din vanliga träning så länge det känns bra. Nybörjare kan börja med lugnare aktiviteter som promenader, gravidträning eller yoga. Undvik tunga lyft och kontaktsporter. Regelbunden rörelse kan också hjälpa mot trötthet och förbättra cirkulationen.
Om du inte redan gjort det, boka ditt första möte hos barnmorskan. På detta inskrivningsbesök kontrolleras blodvärde, blodsocker, blodtryck samt blodgrupp. Du får även information om fosterdiagnostik och tips inför resten av graviditeten. Detta är också en chans att ställa frågor om exempelvis mående, kost eller träning.
Under den första trimestern, ofta vid inskrivningen hos barnmorskan, får du information om fosterdiagnostik och vilka tester som erbjuds i din region. Dessa undersökningar används för att få mer information om fostrets hälsa, exempelvis via ultraljud och kromosomtester. Utbudet av tester kan variera beroende på var du bor, och rekommendationer ges ibland baserat på ärftlighet eller tidigare graviditeter.
KUB (Kombinerat ultraljud och blodprov) uppskattar sannolikheten för kromosomavvikelser som Downs syndrom. Testet är frivilligt och ger sannolikheter, inte definitiva svar. Fundera innan på varför du vill göra testet och hur du skulle hantera ett resultat med ökad sannolikhet för avvikelser.
NIPT (Non-Invasive Prenatal Test) kan erbjudas efter KUB för ett mer exakt resultat. Testet analyserar tre kromosompar och kombineras med ultraljud och blodprov. Om NIPT inte ingår i regionens erbjudande kan det bekostas privat.
Graviditeten är olika för alla, men många besvär som trötthet och illamående brukar lätta runt andra trimestern. Vila när du kan och be om hjälp från nära och kära för att få en chans att återhämta dig. Kom ihåg att detta är en resa – din kropp arbetar outtröttligt för att skapa ett nytt liv. Sök stöd hos barnmorskan, prata om dina behov och dela tankar med andra blivande föräldrar för att känna dig trygg under denna föränderliga period.