(från 12 hela veckor + 0 dagar till 12 hela veckor + 6 dagar)
Vid vecka 13 är alla viktiga organ anlagda och börjar så smått att fungera, vilket markerar slutet på den första graviditetsfasen. De kommande veckorna är avgörande för att barnet ska växa och fortsätta utvecklas. Fostret är nu cirka 6 cm långt och väger runt 60 gram, ungefär lika stor som en persika. Det växer snabbt, och även om det fortfarande finns mycket utveckling att göra, blir kroppen stadigare. Öronen sitter fortfarande långt ner på huvudet, ögonen är stängda och sitter brett isär. Hela skelettet, som hittills varit mjukt som brosk, håller på att hårdna.
Fostret rör på sig mer och mer varje dag. På ultraljud går det att se hur händerna söker sig mot munnen och hur både armar och ben böjs och sträcks. Barnet tränar sina muskelrörelser, och en del av fostervattnet kommer nu att vara extra viktigt för utvecklingen, både som en träningsarena och som en skyddande barriär. Genom att svälja fostervatten stimuleras mag- och tarmfunktionerna, vilket är ett av stegen för att de ska kunna fungera självständigt efter födseln. Likaså tränar fostret sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser där fostervattnet strömmar in och ut i lungorna. Detta hjälper till att förbereda lungorna för att börja andas luft vid födseln.
Moderkakan är nu helt utvecklad och spelar en avgörande roll för fostrets tillväxt genom att förse barnet med syre och näringsämnen via mamman. Blodflödet passerar genom moderkakans små kärl utan att blanda mamman och barnets blod, vilket fungerar som ett filter mot skadliga ämnen som bakterier och vissa virus (men inte alla). Den bidrar också med viktiga hormoner som reglerar graviditeten, födseln och amningsprocessen. Blodcirkulationen är anpassad för fostrets behov – även om hjärtat pumpar blodet så bypassar det lungorna via ett hål mellan de två förmaken som inte stänger sig förrän barnet tar sitt första andetag.
Fostrets nervsystem utvecklas intensivt, och bildandet av nervceller sker som mest fram till vecka 22. Hjärnan fortsätter att utvecklas och kommunicera med alla kroppens organ. Det finns även forskning som tyder på att barnet kan börja uppfatta ljud genom receptorer i huden, även om öronen inte är fullt utvecklade förrän vecka 24. När barnet föds kommer det att känna igen föräldrarnas röster som det har hört under hela graviditeten.
Livmodern växer stadigt, och du som är gravid kan nu uppleva att vanliga kläder känns trånga. Risken för missfall minskar kraftigt efter vecka 12. Nacken på barnet är nu tillräckligt stark för att kunna röra på huvudet, vilket är en viktig utveckling. Trots att fostret inte kan andas genom lungorna, tränar det sina andningssystem i denna period. När barnet föds, och navelsträngen klipps av, sker en omedelbar omställning där barnet ska börja andas luft. Det mesta av fostervattnet pressas ut ur lungorna vid förlossningen, och barnet andas för första gången själv.
Nu när du är gravid i vecka 13 börjar du närma dig slutet av första trimestern . Många kvinnor upplever att de går in i en lugnare period, då illamående och trötthet ofta börjar avta – även om vissa kan ha symtom kvar längre. Eftersom risken för missfall är betydligt lägre nu känner många en ökad trygghet. Du kanske också börjar tänka framåt och kan våga släppa på oro som tidigare gnagt, samtidigt som den lilla magen börjar synas för vissa och andra börjar känna att det är svårt att hålla graviditeten hemlig längre.
Många väljer att berätta om graviditeten för sina nära och kära vid vecka 13, och det kan kännas både spännande och lite skrämmande. Om du redan har fött barn kan det vara extra svårt att dölja magen, och även om magen inte är jättestor, kan andra ha börjat ana något på de subtila tecknen (som att du äter mer eller gör fler toabesök). Viktigt är att komma ihåg att vila ordentligt, äta näringsrikt och hitta en bra balans under denna period av graviditeten.
När det gäller kläder kan du börja tänka på gravidanpassade plagg, beroende på när din mage börjar synas och hur bekväm du känner dig. Vissa föredrar att använda sina vanliga kläder så länge som möjligt, medan andra snabbt byter ut kläder för att känna sig bekväma. Tänk på att många gravidkläder också kan användas efter förlossningen. Den största risken för missfall har nu minskat avsevärt, och du befinner dig snart i andra trimestern där många kvinnor känner sig mer energiska och får bättre balans.