(från 0 hela veckor + 0 dagar till 0 hela veckor + 6 dagar)
I vecka 1 har graviditeten egentligen inte börjat, men kroppen förbereder sig. Eftersom det kan vara svårt att veta exakt när befruktningen sker, räknas graviditetens start från den första dagen av den senaste mensen, vilket är ungefär två veckor före befruktningen. En genomsnittlig graviditet varar då i 40 veckor eller 280 dagar.
Den kvinnliga fertiliteten och menstruationscykeln är fascinerande och komplexa processer. Cykeln börjar med menstruationen, där den gamla livmoderslemhinnan stöts ut för att ge plats åt en ny som förbereds för att ta emot ett befruktat ägg. Denna process styrs av flera hormoner som samverkar på olika sätt.
Hormonet progesteron spelar en avgörande roll genom att hjälpa livmoderslemhinnan att byggas upp och laddas med näringsämnen, redo att ta emot och ge näring till ett embryo. När progesteronnivåerna sjunker stöts slemhinnan ut, och en ny menstruationscykel startar.
Östrogen, som produceras huvudsakligen i äggstockarna, har flera viktiga funktioner. Det ser till att äggblåsorna mognar, stimulerar ägglossningen och bidrar till att livmoderslemhinnan växer till. Östrogen ökar dessutom produktionen av cervixslem i livmoderhalsen, vilket underlättar spermiernas rörelse och näringsförsörjning och förbättrar chanserna att bli gravid.