(från 23 hela veckor + 0 dagar till 23 hela veckor + 6 dagar)
Nu är din bebis ungefär 30 cm lång från huvud till häl och väger runt 600 gram – ungefär lika stor som en majskolv! Den har blivit allt mer aktiv, och du känner troligen dess rörelser tydligt. Hos vissa gravida kan även andra känna sparkar och rörelser utanpå magen. Eftersom skelettet blivit starkare kan bebisen nu räta ut sig och till och med "sitta" inne i livmodern.
En viktig milstolpe denna vecka är utvecklingen av lungblåsorna. Lungorna behöver dock fortsätta utvecklas, och ett ämne som kallas surfaktant bildas för att hjälpa bebisen att andas när den föds. Samtidigt utvecklas immunsystemet genom produktionen av vita blodkroppar.
Bebisens sinnen blir allt skarpare – hörseln är nu väl utvecklad, och den kan känna igen röster och ljud utifrån. Smaklökarna är också färdigutvecklade, och fostervattnet ger en hint om vad du har ätit. Ögonen börjar sakta öppnas, och den lilla kroppen reagerar på fler sinnesintryck.
Även om bebisen fortfarande är tunn och huden genomskinlig, kommer den snart att lägga på sig mer fett och bli mer lik ett nyfött barn. Rörelsefriheten är fortfarande stor, och det lilla livet trivs med att sträcka på sig och trycka händer och fötter mot livmoderväggen.
Om bebisen skulle födas i vecka 24 finns en chans att den överlever, men den skulle behöva intensivvård och hjälp med andningen. Därför är varje vecka i magen viktig för att den ska växa sig starkare.
Den här veckan är också avgörande för hjärnans utveckling. De flesta nervceller har bildats, men hjärnan är fortfarande i en intensiv mognadsfas. Eftersom bebisen nu kan känna igen röster, kan du börja prata och sjunga för den – en trygg och bekant röst som den kommer att känna igen efter födseln!
Du är nu i vecka 24, och din kropp arbetar för fullt med att anpassa sig till graviditeten. En av de förändringar du kan märka är att magen ibland blir hård, som om den spänns åt. Det beror på Braxton Hicks-sammandragningar – livmoderns sätt att förbereda sig inför förlossningen. De kommer ofta oregelbundet och är inte smärtsamma, men kan kännas obehagliga. Om du upplever dem ofta kan det hjälpa att vila, byta ställning eller dricka vatten.
I takt med att livmodern växer kan du även känna en dragande eller stickande smärta i sidorna av magen, så kallade ligamentsmärtor. Det beror på att de band som håller upp livmodern töjs ut. Obehaget kan komma plötsligt, särskilt om du reser dig snabbt eller vrider överkroppen. Att vila, använda en värmekudde eller göra långsamma rörelser kan lindra besvären.
Många gravida upplever också att huden börjar klia, särskilt över magen, brösten och höfterna, där huden töjs ut som mest. För att motverka torrhet kan det vara skönt att smörja in sig med en fuktighetsbevarande kräm. Om klådan blir intensiv, särskilt i händer och fötter, bör du kontakta din barnmorska.
Dina bröst kan kännas tyngre, ömma och spända, och vissa märker att det börjar läcka en klar eller gulaktig vätska – råmjölk. Det är kroppens sätt att förbereda sig för amningen, men om det känns besvärligt kan du använda bröstinlägg i behån. Kom ihåg att bröstens storlek eller om de läcker eller inte, inte påverkar förmågan att amma.
Runt vecka 24 kan du få göra ett test för graviditetsdiabetes, där man kontrollerar hur kroppen hanterar socker. Om testet visar på förhöjda värden får du oftast kostrådgivning för att hålla blodsockret på en stabil nivå. Denna typ av diabetes är oftast tillfällig och går tillbaka efter förlossningen.
Från och med nu är du inskriven hos förlossningen. Det betyder att om du får komplikationer eller känner oro ska du kontakta den förlossningsavdelning du planerar att föda på.
Om du upplever starka smärtor, täta sammandragningar (fler än tre per timme), blödningar eller andra oroande symtom, kontakta vården.