(från 29 hela veckor + 0 dagar till 29 hela veckor + 6 dagar)
I graviditetsvecka 30 är bebisen cirka 41 cm lång och väger runt 1,4 kilo, ungefär lika stor som en isbergssallad. Lanugohåret börjar försvinna, håret på huvudet växer, och skelettet blir starkare – vilket ökar ditt behov av kalcium. Hjärnan utvecklas snabbt och bildar sina karakteristiska veck, samtidigt som lungorna nästan är färdigutvecklade. Barnet övar på andningsrörelser, vilket ibland kan ge hicka som känns som små ryckningar i magen.
Barnet fortsätter att växa och lägga på sig mer underhudsfett. Dess rörelsemönster blir tydligare, och du kan märka när det är vaket eller sover. Många foster börjar nu lägga sig till rätta med huvudet nedåt, medan andra fortfarande rör sig fritt. Med den växande magen blir det allt trängre för dina inre organ, vilket kan ge tryck mot revben, urinblåsa och bäckenbotten. Det kan kännas tungt, men är en del av graviditetens naturliga utveckling.
I vecka 30 blir graviditeten alltmer påtaglig och kroppen förbereder sig för förlossningen. Många gravida upplever fler sammandragningar, så kallade Braxton Hicks, särskilt efter fysisk ansträngning, sex eller vid vätskebrist. Dessa är oftast ofarliga men om de blir regelbundna eller fler än fyra per timme kan det vara bra att rådfråga barnmorskan för att utesluta förtidiga värkar.
Sömnen kan bli svårare eftersom magen tar mer plats och smärtor i bäcken och rygg ökar. Även halsbränna, andfåddhet och svullna ben är vanliga besvär. För att lindra detta kan du prova att vila med benen högt och använda stödstrumpor.
Eftersom barnets skelett stärks ökar ditt kalciumbehov till cirka 1200 mg per dag. För att täcka det kan du äta kalciumrika livsmedel som mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter, nötter och berikade växtbaserade drycker. Samtidigt kan vissa livsmedel, som raffinerad snabbmat, läsk och svart te, minska kalciumupptaget och bör därför undvikas i större mängder.
Många gravida märker av en viktökning på cirka 400–450 gram per vecka, men det varierar beroende på individuella faktorer som vätskeretention och barnets storlek. Om du är osäker kan din barnmorska hjälpa dig att bedöma vad som är normalt för just dig.
Nu är det bara tio veckor kvar av graviditeten, och det kan vara en bra tid att förbereda sig mentalt inför förlossningen och den första tiden med bebisen. Passa på att vila när du kan och lyssna på kroppens signaler. Om du känner stark oro inför förlossningen eller upplever förlossningsrädsla finns stöd att få via barnmorskemottagningen.