(från 30 hela veckor + 0 dagar till 30 hela veckor + 6 dagar)
I graviditetsvecka 31 är fostret cirka 43 cm långt och väger runt 1,6 kilo, ungefär lika stor som en butternutpumpa. Från och med nu ökar vikten med ungefär 200 gram per vecka, vilket gör att magen växer snabbare. Storleken påverkas av både genetiska faktorer och moderkakans kapacitet att transportera näring, vilket kan påverkas av livsstilsfaktorer som rökning och alkoholkonsumtion.
Skelettet hårdnar och benmärgen tar nu över produktionen av röda blodkroppar, vilket förbättrar syretransporten i kroppen. Lanugohåret, som tidigare hjälpt till att reglera kroppstemperaturen, börjar försvinna i takt med att fettceller och hjärnan tar över denna funktion. Vissa barn föds dock med en liten mängd kvar, särskilt om de föds tidigt.
Barnet är mer medvetet om sin omgivning och kan reagera på ljus, ljud och musik. Det kan fixera blicken och har fått en mer utvecklad syn. Ögonen är öppna när barnet är vaket och sluts vid vila, och studier visar att det till och med kan drömma under sömnen.
Ännu finns det plats för rörelse i livmodern, och barnet kan ligga i olika positioner: med huvudet nedåt (hjässbjudning), med rumpan nedåt (sätesbjudning), diagonalt (snedläge) eller horisontellt (tvärläge). De flesta vänder sig med huvudet nedåt inför förlossningen, men detta kan ske så sent som i vecka 35.
Fostret sover nu upp till 20 timmar per dygn, och all energi går åt till att växa och mogna inför livet utanför livmodern. Lungorna är det sista organet att utvecklas helt, men de är nu nästan redo för att barnet ska kunna andas själv vid födseln.
I vecka 31 av graviditeten, eller under den tredje trimestern, förbereder sig kroppen för förlossningen. Den växande magen påverkar både hållning och gång, och många gravida upplever besvär i vardagen, som att det blir svårare att göra vanliga saker som att sätta på sig strumpor eller gå på shopping.
Din kropp går genom stora förändringar inför förlossningen. Lungkapaciteten har ökat, men trycket från livmodern kan göra att du känner dig andfådd eller att du har mindre plats för mat. Ryggont och foglossning kan bli värre, och du kan behöva hjälp med tunga lyft. Stödstrumpor och att höja benen kan lindra svullnad.
När förlossningen närmar sig, börjar tankarna kring föräldraskapet ta form. Du kanske funderar på hur du vill amma, vad du vill ta efter från din egen barndom eller vad du vill göra annorlunda som förälder. Kom ihåg att föräldraskapet är en resa av lärande och utveckling.
För att lindra besvär kan enkla åtgärder som att vila och dricka mycket vatten vara till hjälp. Om du har äldre barn är det bra att involvera din partner och andra nära och kära för att få stöd. Du kan nu också börja packa BB-väskan. Här är några saker att tänka på: