(från 34 hela veckor + 0 dagar till 34 hela veckor + 6 dagar)
Nu är din bebis ungefär 47 cm lång och väger cirka 2,4 kg, ungefär lika stor som en papaya. Under de sista veckorna fortsätter barnet att lägga på sig fett, vilket hjälper det att hålla värmen efter födseln. Huden är nu tjockare och slätare, täckt av skyddande fosterfett som kan vara kvar vid födseln. De flesta bebisar ligger vid den här tiden med huvudet neråt i bäckenet, redo för förlossningen. Rörelserna känns annorlunda eftersom utrymmet i livmodern minskar, men de ska fortfarande vara lika frekventa. Många föräldrar märker att barnet har tydligare sov- och vakenmönster – ofta med ökad aktivitet på kvällen, ett beteende som kan fortsätta efter födseln.
Under den senare delen av graviditeten kan tre medicinska undersökningar göras för att säkerställa att barnet mår bra:
En ultraljudsundersökning kontrollerar mängden fostervatten runt barnet. För lite fostervatten kan vara ett tecken på att njurarna eller ämnesomsättningen inte fungerar som de ska.
Genom en särskild form av ultraljud analyseras blodflödet i navelsträngen, moderkakan och barnets hjärna. Onormala blodflöden kan tyda på att barnet inte får tillräckligt med syre och näring.
CTG (cardiotocografi) registrerar barnets hjärtfrekvens och livmoderns sammandragningar. Detta görs ofta vid misstanke om förtidiga värkar eller för att övervaka barnets välmående under förlossningen. Normalt ligger barnets puls mellan 120–160 slag per minut och förändras vid rörelse eller yttre stimuli. Tolkningen av CTG görs ofta med hjälp av datorprogram och erfarna barnmorskor.
Om barnet föds nu räknas det som prematurt och kan behöva extra vård. Även om de flesta organ är färdigutvecklade kan barnet ha svårt att hålla kroppstemperaturen och få i sig tillräckligt med näring på egen hand. I många fall behöver barnet därför tillbringa tid på en neonatalavdelning eller få vård i hemmet.
Nu är det nära! Många gravida känner ett behov av att "boa in sig" och fixa det sista inför bebisens ankomst. Kom ihåg att undvika tunga lyft och att låta någon annan ta hand om målning – både stegar och färgångor bör undvikas under tredje trimestern.
Andra saker, som barnvagn och skötbädd, kan köpas efter behov. Det viktiga är att undvika stress och fokusera på att förbereda sig mentalt och fysiskt. Gravidyoga, andningsövningar och profylaxkurser kan vara till hjälp, liksom samtal med barnmorska eller läkare.
Bebisen ligger nu oftast med huvudet neråt, men vissa barn lägger sig i sätesbjudning (med rumpan först). Om det upptäcks erbjuds ett vändningsförsök där en läkare försöker vända bebisen genom att försiktigt trycka på magen. Det är en säker metod, men lyckas inte alltid. Skulle barnet ligga kvar i säte kan ett kejsarsnitt bli aktuellt.
Främlingar (och ibland närstående) kan ha svårt att hålla tillbaka sina kommentarer om din kropp. Om någon oväntat lägger handen på magen – var tydlig med hur du känner! Ett enkelt "tack, men jag föredrar att folk frågar först" kan sätta gränser. Och om någon säger att du är ”ofantligt stor” kan ett leende och ett "tack detsamma" få dem att tänka till.
Många skriver en förlossningsplan där önskemål om smärtlindring och bemötande antecknas. Det är också bra att prata med barnmorskan om vad som väntar.