(från 35 hela veckor + 0 dagar till 35 hela veckor + 6 dagar)
I graviditetsvecka 36 är barnet cirka 47 cm långt och väger runt 2,6 kg, ungefär lika stor som en mangold. Under de kommande veckorna kommer det att lägga på sig ungefär 1 kg för att nå sin födelsevikt. Barnet rör sig fortfarande aktivt, men på grund av det begränsade utrymmet ändras rörelserna från sparkar till mer svepande rörelser. En del bebisar har redan sjunkit ner i bäckenet, vilket kan förändra magens form och innebära att huvudet är fixerat.
Barnet förbereder sig inför livet utanför livmodern genom att lagra fett, träna andning och utveckla tydligare sömncykler. Huden blir tjockare, och fosterfett täcker kroppen för att skydda huden efter födseln. Lanugohåret, som tidigare täckt kroppen, har nu till största del försvunnit, men kan fortfarande finnas kvar på ryggen, axlarna och öronen.
Mängden fostervatten börjar minska, och det är viktigt att fortsätta följa fosterrörelserna. Barnet ska röra sig dagligen, och om rörelserna känns svagare, färre eller annorlunda bör du kontakta vården. Vid en eventuell födsel i vecka 36 är barnet oftast väl utvecklat och klarar sig utan medicinsk hjälp, även om det fortfarande är fördelaktigt att stanna i livmodern för att fortsätta växa och utvecklas.
Nu är det bara fyra veckor kvar till beräknad förlossning, och för många gravida snurrar många tankar i huvudet. Förlossningen är en stor händelse, och det är helt normalt att känna både förväntan och oro. Om du är rädd för förlossningen kan det vara bra att identifiera vad som känns mest skrämmande – smärtan, ovissheten, sjukhusmiljön, kejsarsnitt eller den nya rollen som förälder. Att prata med din partner, barnmorska eller en psykolog kan hjälpa dig att hantera rädslorna och känna dig mer förberedd. Mödravården är en bra plats att ta upp både stora och små bekymmer inför förlossningen.
Hur du upplever smärtan under värkarna är individuellt, men rädsla kan förstärka smärtupplevelsen. Därför kan avslappningstekniker vara effektiva. Metoder som hypnobirthing, profylaxkurser och gravidyoga lär ut olika tekniker för att hantera värkar och bibehålla lugnet. Det kan vara bra att undersöka vilka kurser som erbjuds i din region. Barnmorskan eller läkaren kan också informera dig om vilka smärtlindringsalternativ som finns tillgängliga.
För många kvinnor känns det tryggt att besöka sjukhuset där förlossningen ska ske. En känsla av kontroll över situationen kan minska rädslan och ge en mer avslappnad upplevelse. Att skriva ett förlossningsbrev där du beskriver dina önskemål – exempelvis om smärtlindring, närvaro av din partner och hur du vill att barnet tas emot efter födseln – kan också vara ett bra sätt att känna sig mer förberedd.
Att vara gravid kan vara fysiskt och psykiskt utmanande, särskilt mot slutet. Samhällets ideal om att ”njuta av gravidbubblan” kan skapa press, men det är viktigt att veta att stress, oro och blandade känslor är helt normala. Många upplever en osäkerhet kring sina känslor för barnet i magen, men för de flesta utvecklas bandet till barnet gradvis – ibland tar det veckor eller månader. Små saker som att lägga handen på magen när barnet sparkar eller sjunga för det kan vara tidiga uttryck för omsorg och kärlek.
Och glöm inte att ta en bild på dig själv som höggravid – även om du känner dig tung och trött nu, kan det vara en värdefull minnesbild i framtiden!
Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du ska avgöra om det är dags att åka till förlossningen, exempelvis:
Vill du minnas de första veckorna? Det kan vara fint att skriva dagbok eller föra anteckningar om barnets utveckling. Första året går fort, och små detaljer kan vara roliga att titta tillbaka på senare.
För att underlätta den första tiden kan det vara skönt att: