(från 7 hela veckor + 0 dagar till 7 hela veckor + 6 dagar)
I vecka 8 är ditt embryo omkring 1,5 cm långt och ungefär lika stort som ett hallon. Embryot börjar likna en liten människa. Även om proportionerna fortfarande är något konstiga, med ett stort huvud i förhållande till kroppen. Den här veckan är fylld av fantastiska framsteg för embryot, som växer snabbt och utvecklas i en takt som är svår att förstå, med alla dessa förändringar som sker på bara några millimeter inuti kroppen.
Embryot genomgår stora utvecklingssteg – de flesta inre organen har fått sin grundläggande form, inklusive hjärta, hjärna, lungor och njurar, och det lilla hjärtat har förbättrad kapacitet och pumpa runt blod. Armar och ben växer och lederna i kroppen börjar bildas, medan de yttre könsorganen utvecklas. Det är också nu som skelettet hårdnar och förbättras.Tårna och fingrarna börjar ta form, med simhud mellan dem. Ögonen får ögonlock och munnen börjar utvecklas med anlag för gommen, tungan och tänder. Även tarmarna växer snabbt och en del av dem är ännu utanför magen.
Rörelse sker kontinuerligt, trots att du inte känner av det än. Rörelserna är viktiga för musklernas och lederna utveckling, och hjärnans signaler når nu ut till armar och ben via nervsystemet. Samtidigt skickas information från kroppen tillbaka till hjärnan.
Moderkakan blir självförsörjande på hormoner och förser embryot med näring och syre via navelsträngen, samtidigt som avfallsämnen transporteras bort.
Graviditeten ger ofta hormonella förändringar som påverkar kroppen på olika sätt. Det är hormonerna som spelar en roll här, och det är något du får tåla – även om det brukar gå över. När livmodern växer och sträcker på sig kan du känna små stick och en känsla av mensvärk. Vid vecka 8 är livmodern stor som en apelsin, och även om den inte syns utifrån, tar den nu mycket plats. Blödningar kan vara vanligt i början av graviditeten, och medan de oftast inte innebär fara, bör du kontakta vården om smärtan ökar eller blödningen håller i sig.
Du kanske fortfarande inte vill berätta om graviditeten för alla, men det kan vara skönt att prata med andra som är i samma situation.
Tänk på att din kost påverkas under graviditeten. Även om du inte behöver äta mer ännu, kan det vara viktigt att justera kosten för att ge kroppen rätt näring. Protein, vitaminer och mineraler är särskilt viktiga, och det kan vara bra att rådgöra med en läkare om kosttillskott. För att förhindra förhöjd blodsockernivå, undvik stora mängder socker och snabba kolhydrater. För att underlätta för kroppens förändringar är det bra att äta fiberrik kost, dricka mycket vätska och hålla sig aktiv för att motverka förstoppning och underlätta matsmältningen.
Kolla upp också vilka livsmedel som kan innehålla smittämnen. För att minska risken för toxoplasmos, undvik otvättade grönsaker och rått kött eller fisk. Se till att följa noggrann kökshygien och undvik opastöriserad mjölk och råa ägg. Läs mer om rekommendationer kring kost på Livsmedelsverkets hemsida.