(från 21 hela veckor + 0 dagar till 21 hela veckor + 6 dagar)
Ditt barn är nu ungefär 27 cm långt från hjässa till häl och väger mellan 370 och 450 gram. Ungefär lika stor som en kokosnöt. Alla organ är bildade, men de behöver fortsatt tid för att mogna och bli fullt funktionella utanför livmodern. Lungorna saknar fortfarande det ämne som krävs för att kunna andas självständigt, och både hjärnan och sinnesorganen utvecklas snabbt.
Huden är fortfarande tunn och genomskinlig, men kommer successivt att bli tjockare och få mer pigment. Ögonfransar, hår och iris saknar ännu färg, men håret på huvudet börjar växa. Vissa barn föds med mycket hår, medan andra knappt har några fjun. Smaklökarna har utvecklats, vilket gör att fostret kan känna skillnad på olika smaker genom fostervattnet.
Hörseln är nu så pass utvecklad att barnet kan uppfatta ljud från omgivningen. Det kan känna igen din röst och andra välbekanta ljud som musik, vilket kan skapa trygghet även efter födseln. Synen är fortfarande begränsad, men barnet kan skilja mellan ljus och mörker genom de tunna ögonlocken.
Fostret har nu en tydligare dygnsrytm och växlar mellan att vara vaket och att sova, vilket i genomsnitt sker 16 timmar per dygn. När du rör dig vaggas barnet till sömns, och när du vilar kan det bli mer aktivt. Rörelserna blir allt mer koordinerade och mindre reflexmässiga. Det sträcker på sig, sparkar och gör små kullerbyttor. Många foster har redan nu en favoritställning i livmodern och föredrar att ligga på ett visst sätt.
För att förbereda sig för livet utanför magen övar fostret på att svälja fostervatten, vilket hjälper matsmältningssystemet att utvecklas och hålla igång tarmar, njurar och andra organ.
I mitten av graviditeten ligger barnet oftast relativt långt ner i magen, och eventuella rörelser känns ofta tydligast i närheten av naveln. Ju mer fostret växer, desto starkare blir rörelserna.
Under graviditeten samlar kroppen på sig mer vätska, vilket kan märkas genom svullna händer, fötter och vrister. Det beror på att blodvolymen ökar och blodkärlen blir mer genomsläppliga. Livmoderns tryck på blodkärlen i bäckenet gör också att blodcirkulationen blir långsammare, vilket kan leda till ödem. Vanligtvis är detta ofarligt, men om svullnaden uppstår plötsligt eller åtföljs av snabb viktuppgång bör du kontakta läkare, då det kan vara ett tecken på preeklampsi.
Hormoner och ökad blodcirkulation kan också ge ökade flytningar, vilket är normalt. Vissa kan även uppleva en ökad sexlust under denna period, vilket beror på hormonella förändringar. Samtidigt kan sammandragningar börja uppstå – livmoderns sätt att träna inför förlossningen. De kan kännas som att magen blir hård en stund och sedan mjuknar igen, särskilt efter fysisk aktivitet. Om sammandragningarna är täta eller förekommer i vila bör du rådgöra med barnmorskan för att utesluta urinvägsinfektion eller andra orsaker.
Graviditetshormoner påverkar också tandköttet, vilket kan bli mer svullet och känsligt. Att vara extra noggrann med tandhygienen är därför viktigt. Huden kan också förändras – födelsemärken, fräknar och vårtgårdar kan mörkna, och solkänsligheten kan öka. Undvik stark sol för att minska risken för pigmentförändringar.
Många gravida upplever också bäckensmärta på grund av att kroppens leder blir rörligare. Smärtan kan kännas i korsryggen, höfterna, blygdbenet och baksidan av låren. Förstoppning är ett annat vanligt besvär, vilket kan lindras genom att dricka mer vätska, äta fiberrik mat och röra på sig.
Graviditetsdiabetes kontrolleras regelbundet genom blodsockermätningar. Om du haft graviditetsdiabetes tidigare eller om du har ökad risk kan en glukosbelastning genomföras mellan vecka 24–28. För de flesta kan tillståndet hanteras med rätt kost och motion.
Din kropp förbereder sig även för amning, och vissa kan redan nu börja läcka råmjölk (colostrum). Detta är den första näringsrika mjölken som innehåller antikroppar och viktiga näringsämnen för barnet. Om du inte läcker råmjölk är det också helt normalt.