(från 33 hela veckor + 0 dagar till 33 hela veckor + 6 dagar)
I vecka 34 väger fostret cirka 2,3 kg och mäter runt 46 cm från huvud till fot. ungefär lika stor som en ananas. Naglarna har nu vuxit ut och kan vara så långa att barnet kan råka riva sig själv, men de är mjuka och ska inte klippas direkt efter födseln för att undvika att skada nagelbädden. De flesta foster har nu lagt sig med huvudet nedåt och kommer sannolikt att stanna i den positionen fram till förlossningen. Om barnet fortfarande ligger i sätesbjudning kan en yttre vändning genomföras på förlossningen runt vecka 37.
Utrymmet i livmodern minskar, vilket gör att barnets rörelser blir större men långsammare. Trots det är fostervattnet fortfarande viktigt eftersom det skyddar barnet och gör det lättare för det att röra sig. Immunförsvaret har utvecklats och kan bekämpa vissa lättare infektioner, men nyfödda är fortfarande känsliga för sjukdomar. Därför är det viktigt att vara noga med handhygien och undvika kontakt med personer som är förkylda, särskilt små barn i förskoleåldern som kan bära på RS-virus.
Barnet lyssnar aktivt på ljud i magen, såsom hjärtslag och matsmältningsljud, vilket skapar trygghet. Efter födseln vill barnet därför ofta vara nära sina föräldrar för att fortsätta höra dessa välbekanta ljud. Sugreflexen är fullt utvecklad, och vissa foster suger på tummen i magen. Denna reflex hjälper barnet att hitta bröstet efter födseln och signalera hunger genom att föra handen mot munnen. Ögonen kan nu fokusera och reagera på ljus och mörker, vilket gör att barnet börjar uppfatta skillnaden mellan dag och natt. Lungorna är ännu inte helt färdigutvecklade, men skulle barnet födas nu har det goda chanser att klara sig med medicinskt stöd.
Vecka 34 innebär att du är i slutspurten av graviditeten. Trots trötthet, förvärkar och andra besvär är det snart dags att få träffa ditt barn!
Trots att behovet av energi ökar kan det vara svårt att äta stora måltider på grund av den växande magen och eventuell halsbränna. Små, regelbundna måltider kan vara en bättre lösning. För att lindra halsbränna kan det hjälpa att undvika sötsaker, fet mat och starkt kryddad mat. Yoghurt är ett bra alternativ, då den både innehåller kalcium och kan mildra besvären.
Vid det här laget ligger de flesta foster med huvudet nedåt, men vissa kan fortfarande ligga på tvären eller i sätesbjudning. Om barnet inte har vänt sig spontant kan en yttre vändning genomföras runt vecka 37. Bebisens rörelser syns nu tydligt utanpå magen, vilket kan vara en fin upplevelse för din partner. Testa att försiktigt trycka på magen och se om bebisen reagerar.
Om du upplever plötslig svullnad, huvudvärk, illamående eller synförändringar kan det vara tecken på havandeskapsförgiftning. Detta tillstånd kan påverka njurar, lever och blodcirkulation och kräver noggrann övervakning. Det drabbar cirka 3–7 % av gravida, och risken är högre vid exempelvis tvillinggraviditet eller tidigare högt blodtryck.
Din kropp förbereder sig nu intensivt. Livmodern tränar genom förvärkar, och vissa kan kännas tydligare om du fött barn tidigare. Slidväggarna blir tjockare och ökad flytning är normalt. Är du osäker på om det rör sig om fostervatten eller flytningar, kontakta barnmorskan.
Tvillingar föds ofta tidigare än enlingsbarn, vanligtvis två till tre veckor före beräknad förlossning. De kan födas direkt efter varandra eller med en kort paus emellan. Om barnen vårdats på neonatalavdelningen har de ofta redan synkroniserade mat- och sovtider, vilket kan underlätta den första tiden hemma.
Ditt barn har en egen dygnsrytm och rör sig ofta mer på kvällen och morgonen. Om du märker att fostret rör sig mindre än vanligt, kontakta förlossningen direkt – det är alltid bättre att vara på den säkra sidan.
Sex kan vara svårare på grund av den växande magen, men det skadar inte barnet eller orsakar förlossning. Det finns inget vetenskapligt stöd för att spermans prostaglandiner kan sätta igång värkar, så länge barnet inte är redo att födas.
Det är en bra tid att planera föräldraledigheten och hur ni vill dela på föräldrapenningen. Besök Försäkringskassans webbplats för att få mer information och planeringsverktyg.
Under de sista veckorna kan följande symtom förekomma: