(från 36 hela veckor + 0 dagar till 36 hela veckor + 6 dagar)
Vid vecka 37 är barnet cirka 48 cm långt och väger mellan 2800 och 2900 gram, ungefär lika stor som en pumpa. Det producerar nu surfaktant, ett ämne som gör det möjligt för lungorna att hålla sig öppna och säkerställer att barnet kan andas själv om det föds. Lungorna är en av de sista organen att utvecklas och tränas nu genom att barnet drar in och andas ut fostervatten. Barnet är mer aktivt och vaket, och det kan både blinka och reagera på ljud. Synen är fortfarande under utveckling och barnet kan se men inte riktigt skarpt, då synnerven fortfarande mognar.
Barnets tarmar är fyllda med mekonium, ett svart, tjockt material som består av fostervattenrester, gallvätska och hudavlagringar. Detta är det första bajset och kommer vanligtvis kort efter födseln, men i vissa fall kan det släppas ut tidigare om barnet är i stress, exempelvis om navelsträngen ligger runt halsen. I sådana fall kan fostervattnet bli grönt, och barnet kommer att undersökas noggrant efter födseln.
Vid denna tid är barnet i stort sett redo för livet utanför livmodern, och skulle det födas nu, klarar det sig utan neonatalvård. Det fortsätter dock att växa, genom att öka med 200–250 gram per vecka för att ha extra fettreserver när det kommer till världen. Barnet tränar även på koordinationen genom att greppa med sina fingrar, vilket är en ny färdighet. Många bebisar har nu också sjunkit ner i bäckenet och huvudet är oftast fixerat, vilket innebär att barnet är på väg att ta den slutliga positionen inför födseln. Om barnet inte har fixerat sig än och ligger i sätesläge kan föräldrar erbjudas att försöka vända på barnet.
Immunförsvaret är också tillräckligt utvecklat för att hantera vissa infektioner, eftersom barnet har fått antikroppar från mamman genom moderkakan. Detta ger en viss skydd mot virus och bakterier, men barnet är inte helt skyddat, så det är viktigt att vara försiktig med vem barnet kommer i kontakt med de första veckorna efter födseln.
Barnet är nu även mer medvetet om omvärlden och kan reagera på ljud, som musik eller sång, genom att röra sig mer eller lugna sig beroende på vad det hör. Detta visar på en fortsatt utveckling av hjärnan och sinnena. Samtidigt innebär den ökade vakenheten att barnet förbereder sig på det hektiska livet utanför magen, med perioder av aktivitet och vila.
I vecka 37 är graviditeten fullgången och förlossningen kan börja när som helst. Många kvinnor upplever olika symtom som indikerar att kroppen förbereder sig. Förvärkar är vanliga – oregelbundna sammandragningar som känns som värk i magen och livmodern. Dessa hjälper till att mjuka upp och förkorta livmodertappen, men betyder inte att förlossningen är nära. Vanligtvis försvinner de om du vilar.
Slemproppen kan börja lossna, vilket ofta visar sig som mörkröda eller brunaktiga flytningar. Det kan vara helt normalt, men om du ser färskt blod bör du kontakta din barnmorska för att vara på den säkra sidan. Sömnproblem är också vanligt nu, då kroppen förbereder sig på nätter utan mycket sömn. Du kan vakna mitt i natten och känna dig pigg, vilket är en del av förberedelserna inför föräldraskapet.
När bebisen sjunker ner i bäckenet kan det ge ett ökat tryck mot urinblåsan, vilket gör att du behöver kissa oftare. Hormonet relaxin gör också att bäckenet mjuknar, vilket kan orsaka smärta i höfterna och bäckenet. Smärta vid rörelse, som när du vänder dig i sängen, är vanligt. Många kvinnor börjar producera råmjölk, vilket förbereder kroppen för amning, men det kan också vara ömt i början.
Om bebisen ligger i sätesbjudning kan det vara en orsak till oro. Om barnet inte vänder sig innan förlossningen, kan ett kejsarsnitt rekommenderas. I vissa fall kan en vändning göras för att försöka vrida bebisen till huvudläge.
Det är också vanligt att börja förbereda sig praktiskt inför förlossningen, som att packa BB-väskan och ordna med annat. Ta gärna upp frågor och oro med din barnmorska. Vecka 37 markerar slutet på graviditeten, och även om det kan kännas nervöst är det en tid för att vila och lita på att förlossningen kommer när den är redo.
Om du vill läsa mer om förlossningen och dess olika faser så kan du göra det här.