(från 8 hela veckor + 0 dagar till 8 hela veckor + 6 dagar)
I vecka 9 har fostret vuxit till cirka 2–3 cm och väger runt 7 gram, ungefär som ett körsbär. Dess form blir allt mer människolik och allt mindre som en klump. Huvudet, som fortfarande är oproportionerligt stort i förhållande till kroppen, har nu fått en nacke och börjar resa sig upp. På näsan syns två små hål som håller på att utvecklas till näsborrar, och ögonen, som tidigare satt på sidorna av huvudet, flyttar gradvis närmare varandra och täcks nästan helt av ögonlock. Ytteröronen förflyttar sig till sin rätta plats.
Den svansliknande struktur som tidigare funnits längst ner på ryggen har nu förvandlats till svanskotan. Fingrar och tår tar form, och den simhud som tidigare fanns mellan dem börjar försvinna. Armar och händer växer något snabbare än ben och fötter och utvecklingen av leder, som armbågar, gör att fostret kan börja röra på sig. Rörelserna, som styrs av reflexer, är enkla och ännu omedvetna men viktiga för att träna muskler och leder.
Alla större organ är nu färdigbildade och börjar fungera till viss del. Hjärtat slår regelbundet, njurarna mognar, och i levern produceras det första blodet. Fostret får fortfarande en del näring från gulesäcken, men moderkakan har tagit över mer och mer av näringsförsörjningen, och gulesäcken börjar nu tillbakabildas. Nervsystemet utvecklas snabbt, och särskilt hjärnan är i fokus. Här bildas cirka 100 000 hjärnceller varje minut.
Könsorganens inre delar är redan formade, men det yttre könsorganet ser fortfarande likadant ut oavsett kön. Under denna vecka börjar dock utvecklingen skilja sig åt beroende på om fostret har XX- eller XY-kromosomer. Dessa kromosomer styr bildandet av antingen äggstockar eller testiklar samt de hormoner som driver utvecklingen framåt.
Graviditeten i vecka 9 innebär stora förändringar för både kroppen och hormonerna. Din livmoder har nu blivit dubbelt så stor som innan graviditeten, men syns ännu inte utifrån. Samtidigt är blodvolymen högre, vilket kan påverka blodcirkulationen och orsaka symtom som lättblödande tandkött eller näsblod. Många känner en ökad känslighet i slemhinnorna.
Hormonförändringarna gör att humöret kan pendla kraftigt. Ena stunden kan du bli rörd till tårar av gulliga djur, och nästa känna ilska eller behov av att dra dig undan.
Börja med att se över din munhälsa, eftersom graviditetshormonerna kan göra slemhinnorna i munnen mer svullna och sköra. Det kan leda till att tandköttet blöder när du borstar tänderna. Använd därför en mjuk tandborste och undvik småätande så långt det är möjligt, då det ökar risken för karies. Om det var länge sedan du gick till tandläkaren kan det vara läge att boka en tid för en undersökning.
Illamåendet är ett vanligt besvär, särskilt under de tidiga graviditetsveckorna, och kan lindras genom att äta små, frekventa måltider. Om starka lukter eller vissa livsmedel triggar ditt illamående kan det hjälpa att undvika dessa tills symtomen avtar. Halsbränna kan också vara ett återkommande problem, framför allt senare i graviditeten, men redan nu kan du förebygga obehaget genom att äta små portioner, undvika stora måltider sent på kvällen och försöka sova med huvudet något upphöjt.
Din kropp går igenom stora förändringar just nu, och det är naturligt att känna sig både upprymd och trött. Lyssna på din kropp, vila när du behöver och se till att söka stöd och råd när något känns osäkert. Den här fasen kan vara utmanande, men snart väntar nya milstolpar att glädjas åt.