(från 10 hela veckor + 0 dagar till 10 hela veckor + 6 dagar)
Ditt barn är nu ungefär 4,5 cm långt, ungefär som en liten tomat, och väger runt 8–12 gram. Hjärtat arbetar intensivt med 140–150 slag per minut för att förse den lilla kroppen med energi och näring för fortsatt tillväxt. Det sitter nu på rätt plats i bröstkorgen.
Bebisens huvud är fortfarande oproportionerligt stort och lika långt som resten av kroppen, men detta kommer gradvis att jämna ut sig. Även levern är relativt stor och fyller nästan hela bukhålan. Den har redan en viktig roll i att hantera avfallsämnen. Samtidigt utvecklas testiklar eller äggstockar, och yttre könsorgan börjar ta form, även om det ännu är för tidigt att avgöra könet via ultraljud.
Ansiktsdragen blir allt tydligare, och bebisen kan nu öppna munnen och har en fullt utvecklad tunga. Ögonen täcks av tunna ögonlock, medan ytterörat får sin form. Bebisen gör också kullerbyttor och andra rörelser, vilket inte bara är fascinerande att se på ultraljud utan också stimulerar hjärnans utveckling.
Lungorna utvecklas gradvis, nu fyllda av fostervatten, och tarmarna som tidigare låg i navelsträngen flyttar sakta in i magen. På kroppens yta börjar huden bli tjockare, naglar växer fram, och det fina lanugohåret täcker kroppen för att skydda och värma. Hormoner spelar en viktig roll i att forma könsorganen; hos pojkar börjar penisen utvecklas långsamt.
Bebisen kan gäspa, svälja och suga, något den gör under sina korta vakenhetsperioder, som kan vara mellan 20 och 60 minuter. Resterande tid sover den. Under den här tiden sker en intensiv tillväxt och utveckling av nervsystemet och organen, som kommer att fortsätta att mogna ända fram till förlossningen.
Hela kroppen, inklusive knän och vrister, utvecklas snabbt och mer mänskliga proportioner växer fram. Även om graviditeten kanske inte syns så tydligt ännu kan du själv börja märka förändringar i kroppen, som trötthet eller att livmoderns topp börjar kännas vid blygdbenet.
Illamåendet kan börja avta nu – äntligen! Men om det fortsätter är det viktigt att veta att det ofta blir bättre runt vecka 12. Humöret kan fortfarande svänga mycket, vilket är helt normalt. Hormoner, tankar på framtiden och trötthet spelar in. Det är en omvälvande period som kan ge upphov till både glädje och oro. Prata gärna med din partner, en nära vän eller någon annan som står dig nära om dina känslor.
Din kropp arbetar hårt och behöver nu mer näring och vätska. En extra frukt eller smörgås samt gott om vatten är bra för att stötta den ökade blodmängden och tillverkningen av fostervatten. Samtidigt kan kroppen bli trött tidigare på kvällen – lyssna på signalerna och vila när det behövs.
Nu kan det vara dags att fundera på hur du vill hantera jobbet under graviditeten och efter förlossningen. Information om dina rättigheter finns hos Försäkringskassan, facket eller andra rådgivande organisationer.
Din blodvolym har ökat med cirka 40 %. Det kan göra att blodkärlen blir mer framträdande. Även om magen börjar synas nu beror det oftast på svullna tarmar och gaser snarare än fostret, som fortfarande är ganska litet.
Fortsätter illamåendet eller uppstår andra besvär, tveka inte att kontakta din barnmorska. Var också noga med att vårda munhälsan, äta regelbundet och dricka mycket vatten.
Rörelse, som promenader eller simning, kan vara till hjälp både för att må bättre psykiskt och minska vanliga graviditetsbesvär. Att röra på sig försiktigt hjälper till att förebygga besvär som:
Undvik extremsporter och aktiviteter med hög fallrisk, såsom ridning och skidåkning. Promenader och simning är säkra alternativ. Rådgör gärna med din barnmorska om vilken träning som är bäst för dig.