(från 16 hela veckor + 0 dagar till 16 hela veckor + 6 dagar)
Barnets utveckling går snabbt och det börjar ta en mer definierad form. Vid vecka 17 är det mellan 11 och 14 cm långt och väger mellan 100–150 gram - ungefär lika stor som en apelsin. Fötterna mäter cirka 2 cm och huvudets diameter är ungefär 4 cm. Proportionerna börjar bli mer balanserade, och även om huvudet fortfarande är större än resten av kroppen, växer kroppen snabbt för att komma i kapp.
Barnet börjar nu lagra underhudsfett, vilket spelar en viktig roll för att hålla värmen efter födelsen. En särskild typ av fett, kallat brunt fett, lagras i kroppen och fungerar som en viktig värmereserv. Detta fett hjälper barnet att hålla kroppstemperaturen vid liv, särskilt i de första månaderna efter födelsen. Det bruna fettet minskar senare, men spelar en central roll för barnets överlevnad direkt efter födseln. Ett annat fett, fostrets vanliga underhudsfett, fungerar också som ett skyddande lager på barnets hud, som fortfarande är ömtålig och känslig.
Vid den här tidpunkten i graviditeten utvecklas barnets sinnen mer aktivt. Även om ögonen fortfarande är stängda och inte öppnas förrän runt vecka 26, växer de nu och ögonfransar och ögonbryn har redan börjat växa. Håret på huvudet fortsätter att växa och få mer volym. Barnet börjar också utveckla sina fingernaglar och tånaglar.
Hörseln har utvecklats till den grad att barnet nu kan reagera på höga ljud från omvärlden. Ett plötsligt ljud kan få barnet att röra på sig – en rörelse som känns som ett litet fladder i magen. För vissa kan dessa rörelser kännas redan nu, men det är vanligt att det dröjer till vecka 20 eller senare innan mamman börjar känna av dem. Förutom det här är barnet mer rörligt i livmodern och kan nu röra sig fritt i hinnsäcken, vilket även ger en viss flexibilitet att hitta en mer bekväm position.
Kroppens tillväxt fortsätter och benstrukturen utvecklas stadigt. Skelettet består fortfarande till stor del av brosk, vilket gör det mjukare och böjligare, men det stärks succesivt med tiden. Många barn börjar också lagra brunt fett – som kommer vara en viktig energireserv som hjälper barnet att hålla temperaturen när det är fött och utsatt för kalla temperaturer i omvärlden.
När barnet kommer utom livmodern kommer fostervattnets roll i att hålla barnet varmt minska, och det bruna fettet blir den huvudsakliga källan till värmebevaring. Detta bidrar till barnets överlevnad när det anpassar sig till det nya livet utanför livmodern.
Graviditeten i andra trimestern innebär ofta en känsla av välmående för många. Den så kallade glowen som ofta nämns kan börja visa sig, och många upplever att de mår bättre, har finare hud och starkare hår. För andra kan graviditeten innebära en större känslighet, men denna period är för många relativt problemfri jämfört med de första veckorna. Förändringarna kan inkludera ökad blodcirkulation och ökat engagemang i sexuella lustar för vissa kvinnor.
Det finns dock andra förändringar som kan uppstå, vilket är helt normalt:
Råd vid bad eller bastu under graviditeten
Under den här perioden behöver du ta hand om dig själv i samband med aktiviteter som innebär hög värme. Värmen kan påverka både blodcirkulationen och huden. Det finns några saker att tänka på om du ska bada eller basta:
Om du inte brukar bada i varmt vatten eller basta är det bäst att vänta tills senare, eller anpassa temperaturen för att inte överbelasta kroppen. Bastu bör användas med måtta, och man bör inte stanna för länge i hög värme. Försök att undvika offentliga bubbelpooler då de kan öka risken för bakterieinfektioner.
Linje på magen (linea nigra)
Mörka ränder eller linjer som kan bildas på magen under graviditeten kallas linea nigra. Detta beror på ökad produktion av melanin, vilket gör att huden mörknar på vissa ställen. Denna linje är ofta synlig från naveln ner till blygdbenet och försvinner i de flesta fall efter förlossningen.
Svettning och järnbehov
Under graviditeten får många kvinnor ökad blodcirkulation, vilket ibland resulterar i mer svettning. Svetten gör att kroppen avger mer mineraler, vilket gör att näringsintaget är extra viktigt nu.
Järn är avgörande för att kroppen ska kunna producera extra blod för barnet, och det är därför viktigt att få i sig tillräckligt med järnrik mat. Några livsmedel rika på järn är:
Att kombinera dessa livsmedel med C-vitamin som exempelvis citrusfrukter eller paprika ökar järnupptaget och gör kosten extra näringsrik.